Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024,
διοργανώνοντας ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις στα Μουσεία του Ιδρύματος.

Για το έτος 2024, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει ως θέμα: «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα», επιδιώκοντας να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση, καλύπτοντας ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην κατανόηση του κόσμου.

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση, χωρίς αποκλεισμούς και επικεντρώνεται στον Στόχο 4 (Ποιοτική εκπαίδευση με ισότιμη πρόσβαση και με ευκαιρίες διά βίου μάθησης για όλους) και στον Στόχο 9 (Βιώσιμη ανάπτυξη με ανθεκτικές υποδομές και με ενθάρρυνση της καινοτομίας) των Παγκοσμίων Στόχων Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με άξονα την εκπαιδευτική λειτουργία των Μουσείων του, εστιάζει στη διασύνδεση με την τοπική κοινωνία, μέσω ενημερωτικών επισκέψεων, ξεναγήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ηπείρου. Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προσκαλεί μαθητές σε εκπαιδευτικές δράσεις και επισκέψεις σε μουσειακές συλλογές του Ιδρύματος
την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 καθώς και το ευρύ κοινό το Σάββατο 18 Μαΐου 2024. Επιπροσθέτως, για πρώτη φορά υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ζωντανεύοντας την Ιστορία της Βιβλιοδεσίας μέσα από εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας» που διοργανώνεται από τη 'Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση' στο Συνεδριακό Κέντρο "Κάρολος Παπούλιας" του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την Παρασκευή 17/05/2024 και ώρα 09.00 - 13.30

Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024
-    Ενημερωτικές επισκέψεις και ξεναγήσεις μαθητών Γυμνασίων από τις Π.Ε. Ιωαννίνων και Πρέβεζας στο Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα ενδιαφέροντα εκθέματα του Μουσείου, μέσω των οποίων αποτυπώνεται η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της ερευνητικής μεθοδολογίας ανά τους αιώνες και να ξεναγηθούν στο χώρο του Μουσείου από τον Καθηγητή Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ζυρίχης και πρ. Καθηγητή Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Στέφανο Γερουλάνο και τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής κ. Κωνσταντίνο Τρομπούκη.

-    Το Μουσείο Εκμαγείων του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας θα είναι ανοικτό από τις 10.00-14.00 για επίσκεψη από σχολεία και  το ευρύ κοινό. 

Σάββατο 18 Μαΐου 2024
Το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής και το Μουσείο Τυπογραφίας & Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών θα είναι ανοιχτά στο ευρύ κοινό:
-    Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής από τις 10.00 έως τις 13.00,
με ενημερωτικές επισκέψεις και ξεναγήσεις από τον Καθηγητή Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ζυρίχης και πρ. Καθηγητή Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Στέφανο Γερουλάνο.
Το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής βρίσκεται στο ισόγειο του κτηριακού συγκροτήματος του Τμήματος Ιατρικής.
-    Μουσείο Τυπογραφίας & Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών από τις 10.00 έως τις 12.00, με ενημερωτικές επισκέψεις και ξεναγήσεις από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας κ. Νικόλαο Αναστασόπουλο.
Το Μουσείο Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών βρίσκεται στο ισόγειο της Φιλοσοφικής Σχολής.

Αναγνωρίζοντας την καθοριστική συμβολή των μουσείων και των συλλογών στην έρευνα και την εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σας περιμένει να γνωρίσετε τις μουσειακές συλλογές του Ιδρύματος.
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.   

Από τη Διεύθυνση Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων