Διεθνής Κινητικότητα (International Credit Mobility)

Είστε εδώ

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ιδρυματικής πρότασης:
5 Φεβρουαρίου 2019

 

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων προς την Δ/νση Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων:
28 Ιανουαρίου 2019

 

Η Διεθνής Κινητικότητα αφορά συνεργασίες με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα χωρών-Εταίρων (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Νορβηγίας, Ισλανδίας, Τουρκίας, Λιχτενστάιν, Σερβίας και ΠΓΔΜ).

Tο Πρόγραμμα Erasmus+ International Credit Mobility («Διεθνής Κινητικότητα») χρηματοδοτεί την κινητικότητα φοιτητών, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού μεταξύ των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης των χωρών που συμμετέχουν στο Erasmus+ (34 χώρες) και τρίτων χωρών (χωρών-Εταίρων). Η κινητικότητα αφορά σπουδές, διδασκαλία, επιμόρφωση και πρακτική άσκηση. Σύμφωνα με το ΙΚΥ, που είναι η Εθνική Μονάδα Συντονισμού: «Σκοπός της δράσης είναι να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ) ελκυστικό σε διεθνείς φοιτητές και προσωπικό Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης ανά τον κόσμο, προωθώντας παράλληλα τη διεθνοποίηση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Διαδικασία σύνταξης και υποβολής ιδρυματικής πρότασης για τα ακαδ. έτη 2019-21

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής: Τα μέλη του διδακτικού προσωπικού (μέλη ΔΕΠ και μέλη ΕΕΠ και ΕΔΙΠ που τους έχει αναταθεί διδακτικό έργο) που επιθυμούν να υποβάλουν προτάσεις για συνεργασία με σκοπό την κινητικότητα με χώρες - εταίρους (εκτός των χωρών του προγράμματος Erasmus+ που συμμετέχουν στην κλασική κινητικότητα) θα πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν ηλεκτρονικά στη Δ/νση Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων (erasmus@uoi.gr):

(i) το έντυπο 'Ποιοτικές Ερωτήσεις' (βλ. παρακάτω συνημμένα), στην ελληνική γλώσσα, ξεχωριστά για κάθε προτεινόμενη χώρα, σύμφωνα με τις οδηγίες που περιγράφονται, και

(ii) το έντυπο 'Ροές κινητικοτήτων' (βλ. παρακάτω συνημμένα), όπου θα πρέπει να συμπληρωθούν τα ποσοτικά στοιχεία των προτεινόμενων μετακινήσεων.

 • - Το αρχείο θα πρέπει να συμπληρωθεί ξεχωριστά για κάθε προτεινόμενη προς συνεργασία χώρα (συμπληρώνεται μόνο το 1ο φύλλο εργασίας - D1).
 • - Ο πίνακας επαναλαμβάνεται (Α1-Α8), καθώς για κάθε είδος κινητικότητας θα πρέπει να συμπληρωθεί ξεχωριστά: φοιτητές για σπουδές, φοιτητές για  πρακτική άσκηση, προσωπικό για διδασκαλία, προσωπικό για επιμόρφωση / εισερχόμενη ή εξερχόμενη αντίστοιχα. Σε κάποια κελιά (όπως λ.χ. τύπος δραστηριότητας) έχουν ενσωματωθεί λίστες, από τις οποίες επιλέγετε τα στοιχεία που σας ενδιαφέρουν κάνοντας κλικ στο βελάκι που εμφανίζεται αν τοποθετήσετε τον κέρσορά σας στην άκρη του κελιού (δεξιά).
 • - Σχετικά με την Πρακτική Άσκηση των φοιτητών, σε περίπτωση επιλογής του συγκεκριμένου τύπου, θα πρέπει να αναφερθεί ο φορέας υποδοχής.
 • - Για τη χιλιομετρική απόσταση θα χρησιμοποιήσετε το εργαλείο distance-calculator

 

Χώρες

Οι 'Χρηματοδοτικοί φάκελοι', δηλαδή οι επιλέξιμες χώρες - εταίροι (partner countries) για την Διεθνή κινητικότητα, καθώς και οι θέσεις κινητικότητας και η χρηματοδότηση για όλα τα Ιδρύματα στην Ελλάδα, παρουσιάζονται αναλυτικά στο συνημμένο (βλ. παρακάτω) έγγραφο 'Χώρες - προϋπολογισμός'.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προωθεί την συνεργασία με τις χώρες: Αλβανία, Μαυροβούνιο, Αύγυπτο και Τυνησία. Οι χρηματοδοτικοί φάκελοι που ενισχύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μεγαλύτερο προϋπολογισμό είναι οι γειτονικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δηλαδή, East and South, the Western Balkans, Asia and Russia, βλ. Handbook). Επίσης, προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η συνεργασία με τους εξής πέντε "χρηματοδοτικούς φακέλους":

 • Juncker West Africa Window (Benin, Burkina Faso, Cameroon, Cape Verde, Chad, Cote d'Ivoire, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea Bissau, Liberia, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone and Togo)
 • Juncker Horn of Africa Window (Djibouti, Ethiopia, Eritrea, Kenya, Somalia, South Sudan, Sudan, Tanzania and Uganda)
 • Juncker South Africa Window (South Africa)
 • Juncker Algeria Window (Algeria)
 • Juncker North Africa Window (Morocco, Algeria, Tunisia, Libya, Egypt)

 

Εξαιρούνται οι χώρες: Andorra, Monaco, San Marino, Vatican City State, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia, United Arab Emirates, Serbia

 

Η αξιολόγηση των ιδρυματικών προτάσεων που θα υποβληθούν από τα Πανεπιστήμια θα πραγματοποιηθεί από εξωτερικούς αξιολογητές του Ιδρύματος Κρατικών υποτροφιών σε καθαρά ανταγωνιστική βάση.

 

Στο εγχειρίδιο 'Handbook for Participating Organisations' (version December 2018) (βλ. παρακάτω συνημμένα) δίνονται όλες οι οδηγίες προς τους αιτούντες, για την υποβολή της αίτησης αλλά και την υλοποίηση των εγκεκριμένων σχεδίων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Δ/νση Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων (Τ. 7107, 7105, e-mail: erasmus@uoi.gr).

 

Εντυπωσεις φοιτητων

 

Φλέρταρα με την ιδέα του Erasmus από το πρώτο έτος των σπουδών.

Κ.Ε.

Η δική μου εμπειρία Erasmus ξεκινά στις 30 Αυγούστου του 2014.

Τ.Φ.

Erasmus! Μία λέξη, αμέτρητες γνωριμίες, εμπειρίες, συναισθήματα!

Π.Ρ.

Ονομάζομαι Florentina Badea. Είμαι από τη Ρουμανία και σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Φιλολογίας.

Florentina Badea

Τελευταια Νεα

 
Multiplier event of the program “Innovative Education & Training in High Power Laser Plasmas – PowerLaPs”
  Erasmus+ KA2 - Cooperation for Innovation and the Exchange of Good Practices Strategic...
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων υποψηφίων φοιτητών Erasmus+ ακαδ. έτους 2019/20 - Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών
Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών   Στον παρακάτω σύνδεσμο έχουν...
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων υποψηφίων φοιτητών Erasmus+ ακαδ. έτους 2019/20 - Τμήμα Χημείας
Τμήμα Χημείας Στον παρακάτω σύνδεσμο έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα επιλογής φοιτητών για το...
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων υποψηφίων φοιτητών Erasmus+ ακαδ. έτους 2019/20 - Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας   Στον παρακάτω σύνδεσμο έχουν...
 

Σε βοήθησε το Erasmus+
στην εύρεση εργασίας;

Πείτε μας τις εντυπώσεις σας!

Επικοινωνια

Όποτε επιθυμείτε να ρωτήσετε, να σχολιάσετε να παρατηρήσετε κάτι σε σχέση με την δράση μας αφήστε μας το μήνυμά σας

Αποστολή Μηνύματος

Στοιχεια Επικοινωνιας

 • Διεύθυνση Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων
  Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων
  45110 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
 • Τηλέφωνο: (+30) 26510 07105, 07106, 07107, 07443, 07264, 07520, 07519
 • FAX: (+30) 26510-07024
 • Email: piro@cc.uoi.gr