Φλέρταρα με την ιδέα του Erasmus από το πρώτο έτος των σπουδών.
Ονομάζομαι Δημήτριος-Γεώργιος Ακεστορίδης και είμαι μεταπτυχιακός απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα Erasmus+ μου έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσω πρακτική άσκηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο του St Andrews. Από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο του 2016 εργάστηκα ως Επισκέπτης Ερευνητής στο CRAWDAD, το μεγαλύτερο αρχείο δεδομένων ασύρματων δικτύων, που αριθμεί περισσότερους από 9000 χρήστες από 116 χώρες.
Ξεκίνησα την πρακτική μου άσκηση ερευνώντας τη μορφή όλων των συνόλων δεδομένων που φιλοξενούνται στο CRAWDAD. Έπειτα, ανέλυσα μία συλλογή από ερευνητικές εργασίες που χρησιμοποιούν αυτά τα σύνολα δεδομένων, προκειμένου να εντοπίσω τα εργαλεία λογισμικού που χρησιμοποιούν οι ερευνητές. Τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης έδειξαν ότι οι περισσότεροι ερευνητές προ-επεξεργάζονται τα σύνολα δεδομένων, καθώς τα εργαλεία λογισμικού που χρησιμοποιούν υποστηρίζουν διαφορετικές μορφές αρχείων από αυτές που είναι διαθέσιμες στο CRAWDAD. Ωστόσο, η μετατροπή των αρχείων στις κατάλληλες μορφές είναι μία μη τετριμμένη διαδικασία και περιορίζει την επαναληψιμότητα των πειραμάτων αν δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη. Αυτό οδήγησε στη σχεδίαση μίας ροής εργασιών που στοχεύει στη μεγιστοποίηση της χρησιμότητας των δεδομένων. Ένα poster αυτής της εργασίας με τίτλο «Enabling useful data sharing through format identification and text mining» παρουσιάστηκε σε συνέδριο στο Εδιμβούργο, ενώ αναμένεται και η δημοσίευση της πλήρους εργασίας.
Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω άτομα πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων καθώς και να βελτιώσω τις γλωσσικές και ερευνητικές μου δεξιότητες. Επιπλέον, η διαμονή μου στη μικρή και γραφική πόλη του St Andrews θα παραμείνει μία αξέχαστη περίοδος της ζωής μου. Τέλος, θα πρότεινα ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν αντίστοιχες εμπειρίες.